INTRESSANT IT-LANSERING MED DOKUMENTÄRKLIPP!


                                         BEAT FUNKTIONS NYA PLATTA ÄR FYLLD MED TALANG!

   Som musikjournalist har jag då och då haft en liten dröm. Drömmen är att få göra ingående reportage om musiker, bakom kulisserna, vara med på repetitioner och i studion och så göra intressanta och välgjorda intervjuer. Inte riktigt som på tidningarnas nöjessidor utan mer välskrivet och lite djupare.

  Och vad händer? Jo, sedan en tid tillbaka har Uppsalabandet Beat Funktion promotat sin nya platta Green Man på ett liknande sätt som jag skulle vilja göra inom musikjournalistiken. Beat Funktion gör en lansering med hjälp av en rad youtube-klipp. (sök på  "you tube exploring Green Man") Det förekommer scener från repetitionerna och så är det massor av kommentarer och berättelser av de flesta som medverkar på plattan. Tillsammans blir det hela till ett högintressant reportage om musikernas värld och dessutom har alltså Beat Funktion givit Uppsala Music-Lovers inspiration till att göra mina reportage på nya sätt.

  På bandets tidigare plattor förekommer gästsångare men här har bandledaren Daniel Lantz tagit steget fullt ut och låter plattan domineras av de inbjudna sångarna  Claes Jansson, Damon Elliot, Matilda Gratte, Viktoria Tolstoj, Adeé, Deodato Siquir, Jasmine Kara, och Alicia Olatuja. 

                    

            Bildresultat för beat funktion green man


      Plattan Green Man lanseras med hjälp av you-tube-klipp som tillsammans blir till ett spännande reportage om bandet och alla gästsångarna. Enligt Daniel Lantz syftar verkligen titeln Green Man på trafikljusens "gröna gubbe".


Beat Funktion kallar sig för "The Funky Swedes" i USA och de spelar läckra blandningar av jazz, rock, blues och soul, alltihop med ett funkigt, jazzigt och även soulaktigt sound. Tidigare plattor som Mandys Secret och Olympus har slagit stort i USA och legat mycket högt på amerikanska topplistor, på samma nivåer som Keith Jarret och Doctor John bland andra. Beat Funktion med Daniel Lantz har säkert medvetet satsat hårt på att slå på USA- marknaden men kanske är det hela också en produkt av tidsandan, av it-åldern. Idag är det fullt möjligt att befinna sig  i Uppsala och samtidigt ha en karriär i USA.

 Det mest spännande  med Beat Funktion tycker jag är att lyssnaren aldrig kan veta riktigt vart en låt ska ta vägen. Beat Funktions musik består av en växlande ström av elgitarriff, sång, en stark och drivande blåssektion, av piano och keyboard och sång, Det låter ofta som improvisationer  men samtidigt är låtarna komponerade av Daniel Lantz och de finns strikt utskrivna med notskrift. Detta fungerar bra när det är många musiker som ska spela samtidigt och komma framåt i materialet.  Och, som sagt: genom att låtarna är så omväxlande och fria och ibland lekfulla så hålls hela tiden spänningen uppe. Det finns liksom alltid ett frågetecken: Vart ska det ta vägen nu? som gör att lyssningen hela tiden känns spännande och kittlande.

Här är några av låtarna och artisterna:

Jack the Ripper: Bygger på ett stabilt rockaktigt riff som upprepas om och om igen. Tuffa insatser av blåset och basen. Jack the Ripper är kanske den av låtarna som har mest av rocksound.

We are Young:  Matilda Gratte sjunger. Låten bygger starkt på funkrytm men samtidigt närmar sig låten cool-jazz och har även ett långt keyboard-parti. Någon gång ibland kan beat Funktion låta lite som "lättsmält bakgrundsmusik i varuhus" och en viss sådan stämning finns här.

 Sångerskan Matilda Grattes sångarbana började med att hon sjöng i körer när hon var liten. Hon berättar också att hon under en period spelade på en bar i London och att hon där var med på nattliga jam efter att baren stängt. Matilda Gratte studerar för närvarande musik i USA.

Paper Girl: En behagligt mjuk, lite jazzaktig låt som handlar om hur kvinnor måste inordna sig i de rådande normerna och se ut som modeller i mode-magasin. Låten sjung av Adée

Green Man: Låten är en svängig och samtidigt avkopplande låt som domineras av saxofon. Sångaren Deodato Siguir är från Mocambique och han sysslar med ett musikaliskt sökande i olika riktningar bland annat inom afrikansk jazz.

In Love InVain: Denna låt om olycklig kärlek sjungs av Alicia Olatuja som från början sjöng amerikansk gospel  och sedan tog sig in på Jazzscenen. Alicia bor i New York och hon är full av beundran för Beat Funktion.

Det viktigaste med Green Man är utan tvekan att plattan sammanför så många talangfulla sångare, både från Sverige och andra länder. Satsningen på sångarna är det som har gjort att Green Man  är en musikalisk gottpåse full av talang. Om jag då slutligen ska sätta något slags betyg på Green Man så blir det att plattan är väldigt spännande och väldigt bra. Jämfört med föregångaren Olympus så finns det visa skillnader. Låtarna på Green Man ligger gärna åt cool-jazzhållet och har lite mer av tillbakalutad lekfullhet än låtarna på Olympus . Den plattan var lite tuffare med en aning mer fusion och tung soul med I ljudbilden . Beat Funktion tycks nu ha rört sig lite från tuff musik mot "feelgoodmusik". Rätta mig om jag har fel.

   Slutligen, när det gäller lanseringen av Green Man med hjälp av dokumentärklipp så tror jag att Beat Funktion är lite av banbrytare.

 Bildresultat för claes jansson green man beat funktion

          

               Plattan Green Man är fullproppad av talang. Förutom de superbegåvade  musikerna  i Beat Funktion så medverkar inbjudna sångare som här Deodato Siquir.


Bildresultat för palli kristmundsson beat funktion

                                                                                                                                                                     Foto: Palli Kristmundsson

Detta är grunden till plattan Green Man, det vill säga det superbegåvade funk, jazz och fusion-bandet Beat Funktion. Bandledaren och kompositören Daniel Lantz syns näst längt till höger. Det typiska för deras nya platta Green Man är annars att så manga gästmusiker och gästsångare medverkar.


Fusion- funk- och jazzbandet Beat Funktion från Uppsala består av Karl Olandersson, trumpet, Olle Thunström, tenorsax, Johan Öijen, elgitarr, Daniel Lantz, bandledare och keyboard, Pal Johnson, elbas, och Jon Eriksson, trummor.


OLLE EKMAN