När den begåvade engelska fotografen och Ladyn Pattie Boyd enkelt säger till publiken att " Mick is in Stockholm today" och man samtidigt vet att "Mick" är Mick Jagger, en av världens mesta kändisar och sångare i Rolling Stones som uppträdde för sådär en 50 000 personer på Friends Arena igår kväll, då inser man att nu har man nog fått närkontakt med den brittiska rockaristokratins inre cirklar. Eller som fotograf Palli Kristmundsson uttrycker saken: "Man har hamnat i stormens öga, där allt är lugnt".

  Om vi hoppar tillbaka en stund i kronologin så börjar visningen av bilderna från Pattie Boyds utställning George, Eric and Me, A Personal Collection med en film. Uppsala Music-Lovers som inte riktigt har fått klart för sig hur visningen är upplagd tror att alltihop kommer att vara en film. Så jag får en smärre chock när Claus Pontvik ropar in Pattie Boyd i egen hög person på scenen och hälsar henne välkommen. Claus har samarbetat med Pattie om det här evenemanget och de verkar vara verkligt goda vänner.

 

               

Bilden kan innehålla: 2 personer, personer som står, hatt och natt

             

           

                     


                                                                                                                                                             Foto:Palli Krstmundsson             

                Uppsala Music Lovers får en smärre chock när det visar sig att det är Pattie Boyd in person som kommer in på scenen och välkomnas av gitarrfestivalens Claus Pontvik. Och när hon senare nämner att "Mick" är i Stockhom och man vet att Mick är Mick  Jagger i Rolling Stones då förstår man att nu har men fått närkontakt med den brittiska rockens hovkretsar.


  Det blir en fascinerade visning där Pattie Boyd berättar med intresse och prestigelöshet om alla sina år bland Londons rockstjärnor. Pattie kom till London och lyckades ta sig in i modell- och mannekängbranchen de första åren på 60-talet. Det verkar ha varit ett slitsamt, bohemiskt och i början fattigt liv, allt annat än glamouröst. Men Pattie steg uppåt och kom bland annat på omslaget av modemagasinet Vouge. Modellen Twiggy ( som i sig själv växte till ett helt 60-talsfenomen) var Patties bästa kompis. Av nyfikenhet gick de ut på klubbar, restauranger och musikställen där de nya musikerna fanns (hänga runt, vimmla eller mingla skulle det väl ha kallats idag)

  Patti och Twiggy kom in det som har kallats "Swinging London" och var med om rock- och popmusikens revolution under den legendariska perioden 1965 till 75. Hon tog hela tiden bilder och har fortsatt med det tills idag. En gång stötte hon ihop med George Harrison , gitarrist i Beatles. George visade sig vara mycket förslagen och bjöd genast ut Pattie på en dejt.


       

      
Relaterad bild
                    
 
                                                       Här är en av Patties första dejter med George Harrison

 


   Dejtandet ledde till en intensiv förälskelse och efter en tid gifte de sig. I några år bodde de i en liten trävilla med flower-powermönster utanpå och musiker som Mick Jagger och Eric Clapton ("Clapton is God" stod det målat här och var på Londons fasader) kom på te på lördagseftermiddagarna.

  "Det var verkligen en fantastisk tid, jag hängde med på klubbarna och lyssnade på musiken och alla kände alla. En sak som var speciell var att när George blev bjuden på någon tillställning så skulle alltid de andra tre med. Folk tänkte alltid på gruppen Beatles och ville se dem tillsammans."    Det här var säkert en anledning till att Pattie lärde känna alla fyra och till att hon blev ett välkänt ansikte bland beatlarna. Hon blev speciellt god vän med Ringo Starr och den vänskapen har bestått i alla år sedan dess.

           Bildresultat för ringo starr pattie boyd          

   Pattie och Ringo i mitten på 60-talet. De har fortsatt att vara goda vänner i över 50 år och en av orsakerna är säkert att även Ringo är väldigt intresserad av fotografering. (När får vi se Ringo Starr visa sina bilder på UKK, Claus Pontvik?) 


  Eric Clapton var en av Georges bästa vänner men efter några år kan man ana en spricka i Georges och Patties äktenskap och en växande attraktion mellan Pattie och Eric.  

"Eric had no good intentions", säger Pattie idag, lite tvetydigt. Den här allt mer laddade situationen ligger sannolikt bakom Patties kanske vackraste och mest kända bild (nedan)

Bildresultat för Pattie Boyd bilder                                                                                                                                                                                         Foto:Pattie Boyd

          Patties version är att George tröttnade på att stå där och vänta på att denna bild skulle tas och blev irriterad men Uppsala Music-Lovers och säkert många andra ser något annat: En gripande bild av en begynnande spricka i äktenskapet.     Pattie var med beatlarna under deras äventyr med Maharishi i  Indien. Detta började med att Flower-Powerrörelsen kom till England och den hinduistiske andlige ledaren Maharishi Yogi  reste dit och undervisade. Beatles blev entusiastiska anhängare till yogin och följde med honom tillbaka till Indien. De lärde sig hinduisk yoga och blev intresserade av indisk musik. Speciellt George ville fördjupa sig i hinduismen:

"George och jag lämnade de andra och reste till södra Indien. Under den resan var George som mest trygg och lugn under vårt äktenskap. George led av hysterin kring bandet och de växande ekonomiska kraven. Beatles höll på att bli en väldig buissnes  George klarade inte riktigt av detta och det var motvilligt han åkte tillbaka till England från Indien".                                                                    
 

                                                                

Bildresultat för Ringo and Pattie Boyd
                                                                                                                                                                            Foto: Pattie Boyd                     
   
     En tjusig bild av Flower-Power och hippieandan 1967-68. Det är välkänt att Beatlarna en tid var entusiastiska anhängare till den indiske gurun Maharishi. George var den som tog detta mest seriöst och han behöll hinduiska idéer under resten av sitt liv. Pattie och han reste bland annat iväg själva till södra Indien. Bilden är dock troligen från ett besök av yogin i England.  Här gör jag en utvikning om hur väl stjärnstatusen och glamouren märks på Pattie Boyds bilder?
 Ja, den syns verkligen tydligt på ett sätt, nämligen på kläderna. På många av bilderna har musikerna och deras flickvänner extremt Carnaby Street-mode med fantasi-hattar och Sergeant Peppers-medaljer. Kvinnorna bär ofta indiska klänningstyger och hårband. Eller också har de det populära kort-korta kjolmodet som lanserades hårt av Patties vän Twiggy. De flesta visar mycket tydligt att de är i Swinging Londons innekretsar. Detta verkar gälla även privat och när de är hem till varandra, i alla fall ibland. Man tycks verkligen vilja markera att man är en pop- eller rockstjärna.


                           
Bildresultat för Pattie Boyd photos

                                                                                                                                                                                 Foto:Pattie Boyd

Stjärnstatusen och glamouren märks verkligen på ett visst sätt i Patties bilder, nämligen på kläderna. Alla verkar vilja visa upp tydligt att de är en pop- eller rockstjärna.
Bildresultat för Pattie Boyd pictures

                                                                                                                                                                                         Foto:Pattie Boyd    

                  Fr.v. Paul, Ringo och John relaxar. Ibland var de alltså lite mer normalt klädda.   I London kallades Eric Clapton för "Gud" och de första åren på 70-talet blev han en internationell storstjärna med sin grupp Derek and the Dominoes och han skrev låtarna Layla och Wonderful Tonight till Pattie. Till slut erkände han också för George  att "I'm in love with your wife" och Pattie å sin sida var förälskad i Clapton.

            Bildresultat för derek and the dominos

                                                                                Derek and the Dominoes.

   

   45 år senare på UKK säger Pattie :  "Jag var väldigt oerfaren och osäker som person och jag var väldigt förälskad i Eric."

    De gifte sig mot slutet av 70-talet. Under ett decennium levde sedan Pattie med en världsberömd supergitarrist med jätteinkomster, sportbilar och kapplöpninghästar. Men det skulle visa sig att Eric Clapton hade stora personliga problem.

Bildresultat för Pattie Boyd pictures of Eric Clapton playing guitar


Eric Clapton var den som "stal" George Harrisons fru. Men på 70- och 80-talet hade Clapton svåra alkohol- och narkotikaproblem. Pattie Boyd berättar att detta var orsaken till att de till slut gick skilda vägar: "Det går inte att leva tillsammans med en alkoholist. Man får psykiska problem och man upplever att man håller på att bli galen,"  Clapton å sin sida har berättat om denna tid att han minns en osammanhängande röra av spelningar och resor men han kan inte placera dem i tid och rum. Plus att vissa händelser minns han inte alls på grund av långa minnesluckor.


Efter sitt andra stjärnäktenskap fick Pattie lov att försörja sig själv och ett av hennes projekt blev att ställa ut och sälja sina bilder. Det är roligt och intressant att höra att hon har fortsatt att fota ända till dags dato och nu visar bilderna ofta Swinging-Londongenerationen som åldrande rockare. Även om de har flyttat långt från London så verkar de fortfarande vara goda vänner, Patti pratar om dem med förnamn och inte som "stjärnan den och den" Londongänget tycks hålla kontakt. Detta tycker jag Pattie Boyd tydligt visar och det är kul att veta. Och flera från Swinging Londongenerationen är kvar där ute och spelar.

  Så kan man väl påminna om att inom BRANCHEN, alltså musik- och skivbranchen så kan man absolut kalla den här kretsen av människor för en "hovkrets  " eller en "aristokrati". De var några av de främsta banbrytarna under den legendariska perioden 65-75 med många revolutionerande plattor och ny musik.  De är en del av den moderna historien. Men jag tycker att det samtidigt är mycket tydligt att de också är vanliga människor som ända upp i ålderdomen tycks värna om det stora kompisgänget som uppstod i Swinging London och där alla fortfarande känner alla.Pattie Boyds fotografering har fortsatt, nu med lätt åldrande stjärnor:


Bildresultat för Ronnie Wood Painting


 Gitarristen Ronnie Wood från Faces och Rolling Stones verkar vara lite av en joker i leken. Han dyker upp lite här och var på Patties bilder och han ägnar mycket tid åt bildkonst. Han lär vara väldigt glad och skämtsam, kanske lite av den brittiska rockens spillevink, den gode Woody.

Bildresultat för pattie boyd photos
 
                                                                                                                                                                              Foto:Pattie Boyd
  
    Rockstjärnornas själva arketyp Keith Richards kommer på besök med sin dotter Theodora.   Han är nästan alltid klädd i tuffa Keith-kläder, ibland även vid ett personligt besök hos en vän och även andra brittiska stjärnor verkar bära kläder på liknande sätt.                            


Bildresultat för pattie boyd photos of Clapton

          
          Pattie Boyd,  visar sig vara en högt begåvad fotograf som har dokumenterat innekretsarna i Swinging London-generationen från 60-talet ända till dags dato. Här med en av sina bildkanoner. en Nikon, kanske på 80-talet.


                                                                THOSE WERE THE DAYS MY FRIEND


                             Bildresultat för Twiggy and Pattie boyd                          
                  
              Bästisarna Pattie och Twiggy minglar någonstans i Swinging London. Det var tider det.


Plats och tid: Pattie Boyd berättade om sin fotoutställning  George, Eric and me, A Personal Collection  vid gitarrfestivalen på UKK,  fredag 13 oktober 2017 kl. 17-19


OLLE EKMAN