Varje vecka är det lördagsjazz i Katalins pub och den här eftermiddagen uppträder Camilla Widell, en skicklig och underhållande sångerska från Uppsala. Hennes band består av  Hans Loelv, piano, Markus Ahlberg, trombon, Per V Johansson, bas och Håkan Jansson, trummor. Det blir en underhållande och mestadels lättlyssnad musikalisk resa med det som väl brukar kallas jazzstandards eller "tradjazz". Inga stora konstigheter här utan bra melodier och skickliga musikanter som har utrymme att improvisera en i taget, på det gamla goda klassiska jazz-sättet.

  Man ska alltid komma ihåg att även om lyssnaren tycker att "sån här jazz har man ju hört så mycket" så har faktiskt inte lyssnaren hört just detta . För varje improvisation är faktiskt ny, den uppstår i stunden. Det som håller tradjazz levande är de ständiga improvisationerna, det är detta som gör att den här musiken behåller spänningen och nerven genom decennierna. Även om man känner igen låtarna så vet man aldrig riktigt vad som ska komma. Det finns alltid utrymme för nya applåder för ny spelglädje och ny skicklig improvisation,


Bildresultat

        Foto: Olle Ekman                                                                                                                                                              

Det blir en underhållande resa med "tradjazz" från Fitzgerald till Thörnqvist. På bilden syns förutom Camilla Widell, Markus Ahlberg, trombon, Håkan Jansson trummor (skymtar) och Per V Johansson, bas.


     Spelningen inleds med Spela för mig, en cool och suggestiv låt och man kan konstatera att Camilla Widells jazzröst ligger ganska högt och att det finns massor av känsla i den. Så följer Ella Fitzgeralds kända God Bless the Child, en vacker, bluesig jazzlåt och här får vi för första gången under spelningen höra ett trumpetsolo på keyboard av Hans Loelv. Solot är kan man säga "intill förväxling lika" trumpet och som sagt, spelningen hittills bygger på improvisationer på så kallade standards och nu ökar energin både i trombon, keyboard och trummor.

    I Ella Fitzgeralds Lullaby of Birdland  hörs alltmer ljudliga och svängiga solon. Det är ett gott tecken. Nu kommer bandet verkligen loss. Öset fortsätter i den helt instrumentala Fried Bananas av Dexter Gordon och inte heller här är det något fel på draget i solona. Och Hans Loelv fortsätter att spela trumpet på keyboard.

     En bit in på andra setet berättar Camilla Widell att hon har två husgudinnor; Monica Zetterlund och Viktoria Tolstoj. Så sjunger hon den fina stämningsfulla jazzvisan När min vän som gjordes många gånger av Monica Z. Här får Uppsala Music-Lovers en viss chock när det visar sig att den är skriven av Owe Thörnqvist. En stund senare kommer en till låt av honom som heter Mister Kelly. Jag visste faktiskt inte att Thörnqvist hade en sådan jazztalang, något helt annat än hans vanliga treackords rock´n roll.

  Sammanfattningsvis har det här varit en underhållande och lättlyssnad spelning med klassisk jazz, möjligen lite mer svårtillgänglig mot slutet. Man får konstatera att Camilla Widell är en begåvad sångerska soBildresultat för camilla widell

                                                                                                      Camilla Widell


Bildresultat för owe thörnqvist

Uppsala Music-Lovers har svävat i fullständig okunnighet om att det faktiskt är Owe Thörnqvist som har komponerat de fina jazzlåtarna När min vän och Mister Kelly. Men man lär så länge man lever och behöver överraskas ibland!

          OLLE EKMAN


Camilla Widell sjunger Owe Thörnqvists vackra Mister Kelly. Det är ett you tube-klipp men låten är densamma som på Katalin:

https://www.youtube.com/watch?v=6WPqO-xNM5A


Plats och tid: Katalins jazzpub, Uppsala, lördag 10 mars 2018, kl. 15-17.