När gitarristen Erik Söderlind har spelat en stund i Katalins jazzbar så börjar Uppsala Music Lovers uskilja något som är mycket typiskt för hans gitarrspel. Det är att han spelar sina långa, skickliga solon så mjukt! Tonfallet i hans spel är varsamt och då och då kan man nästan uppfatta gitarren som en mänsklig sångröst. För mig ger det här av någon anledning associationer  till den legendariske bluesmannen BB King som avled för något år sedan. Samma mjukhet och samma vibbar av en mänsklig röst. Men samtidigt är det långt ifrån BB King. Det här är modern jazz och Erik spelar med typiska jazzrytmer, andra tempon och det är givetvis inte alls renodlad blues eller rock. Så influensen från BB King kan vara inbillad, den kanske inte finns i verkligheten?

  

                                 Bildresultat för erik söderlind palli kristmundsson

                                                                                                                                            Foto: Palli Kristmundsson

Gitarristen Erik Söderlind har under några år arbetat sig upp inom jazzen och håller på att bli ett stort namn. Kanske är han till och med den störste svenske jazzgitarristen just nu? Den som spelar orgel är Leo Lindberg.

 

   Om jag bortser en stund från den här bluesinfluensen som jag tycker mig höra så skulle man kanske kunna säga att Erik är förankrad i två tydliga traditioner: Dels tar han från de breda svenska och amerikanska traditionerna med jazzstandards, ungefär det som brukar kallas "tradjazz".  Samtidigt finns han i en amerikansk skola av radikalare och mer avancerat gitarrspel. Hans stil brås mycket på namn som Wes Montgomery, George Benson och Grant Green. Sammantaget blir det ett intressant sound som är både traditionellt och avancerat framåtsträvande på samma gång. Plus att det varsamma och mjuka tonfallet finns där hela tiden.

Intryck av några låtar:

Eriks sologitarr firar triumfer till exempel i hans egen  vilsamma, vackra jazzvisa Grandmothers Dream .  Här är det själva långsamheten, att avvakta och inte hasta fram utan ha en så att säga "släpig" tajming som gör denna låt så vacker. Enligt Erik handlar låten om att "ha koll på livet".

French Connection är en livligare låt i snabbt jazztempo . Som vanligt domineras den av Eriks långa, mjuka gitarrsolon och här kommer han loss ordentligt i intensivare, långa och lite tuffare solon. Här hör man båda Eriks sidor, det finns en grundmelodi som det solas på, men samtidigt går solona sin egen väg och har en mer avancerad stil än grundmelodin.

Ännu en underbar låt är den store pianisten Oscar Petersons When Summer Comes. Liksom Peterson så bygger Eriks version på sparsamhet, långsamhet och mjukhet. Musikalisk storhet handlar ofta om att kunna spela sparsamt och på att tystnad och pausering också har betydelse. Musiker som Söderlind och Peterson behöver inte briljera hela tiden med massor av toner, de är helt enkelt för bra för det.Bildresultat för erik söderlind palli kristmundsson

                                                                                                                                                                           Foto: Palli Kristmundsson

Bandet består av Erik Söderlind gitarr, Chris Montgomery trummor och Leo Lindberg på orgel.


Som jag har nämnt så håller Erik på att etablera sig i den svenska jazzeliten. Han är gitarrvirituosen som är både traditionell och progressiv på samma gång.  Erik har medverkat på och givit ut flera plattor och de tre senaste är Two Years Later, Tribute to Django Reinhart and Wes Montgomery och In the Moment. Han har bland annat spelat med Viktoria Tolstoj och Svante Thuresson och han har ett pågående samarbete med Lisa Nilsson. Han har också fått flera musikutmärkelser. Så får vi givetvis inte glömma bort hans medmusiker för kvällen, Chris Montgomery på trummor och Leo Lindberg på orgel som gör fina insatser och tar plats med utmärkta solon.

Och tro det eller det eller ej, men Erik Söderlind har faktiskt en koppling till BB King: Nu läser jag på nätet att när han lärde sig spela gitarr som barn lyssnade han mycket på King (och även på Eric Clapton). Så det visar sig alltså att Uppsala Music-Lovers inte alls var ute och cyklade. Influensen finns där!

Relaterad bild

                                                                                                                                                                                Foto:Palli Kristmundsson

         Erik Söderlind spelade i Katalins renoverade jazzbar som nu har mycket större fria ytor än tidigare .                                                                                                                                 

Bildresultat för bb king

Det visar sig att influensen från BB King faktiskt finns där! Uppsala Music-Lovers är inte alls ute och cyklar....                                                                                                                                                                                         OLLE EKMAN


Erik Söderlind med Grandmothers Dream. (Inte från Katalin men låten är samma):

https://www.youtube.com/watch?v=NjG4Wt5DpCY


Plats och tid: Katalins renoverade jazzbar,Uppsala,  torsdag 1 februari, kl 21-23.