RAGNA BOTANISERAR I DEN GAMLA NORDENS KARGA SJÄL

   Den proffsiga folkmusiktrion Ragna beskriver själv sin julspelning i Helga Trefaldighetskyrkan på ett suveränt stämningsfullt sätt på en facebooksida: "Glöm vår bistra nutid med dess avgasgrå snömodd och menlösa skumtomtar. Låt oss istället drömma oss tillbaka till ett Sverige  där granriset ligger tjockt över det stampade jordgolvet, lussekatterna är utdrygade med barkmjöl och frostnupna barn smuttar förväntansfullt på brännvinet i väntan på julbocken."

  Ja, det är väl ganska precis såhär man känner sig när man lyssnar på den timslånga spelningen med trion Ragna som består av Ylva Fröjmark, sång, Elias Hall, orgel och gitarr och diverse andra folkliga instrument samt Hannah Sundkvist, fiol och sång.

Bilden kan innehålla: 1 person, på scen, står, spelar ett musikinstrument, utomhus och inomhus


                                                                                                                                                                          Foto:Olle Ekman

      Ragna består av Elias Hall, Hannah Sundkvist och Ylva Fröjmark. Musiken tycks komma ur någon slags "urkälla" djupt ner i tidig medeltid

      

   Det är bland annat tiggarvisor, koraler och traditionella julvisor som vi får höra och man tycker sig verkligen ana klanger från urgamla psalmer, från medeltida ballader och från folkmusik långt ute i vildmarkens byar. Tänk vilken otrolig sak ett lands folkmusik är! Människorna har alltid, i alla tider, komponerat och spelat och sjungit egen musik i byarna och städerna. Folkmusiken har en enorm, nästan oändlig låtskatt, och även om intresset alltid är stort så kan man tycka att folkmusiken borde lyftas fram mycket mer i media än vad som nu görs.

   Sångerskan Ylva Fröjmark berättar under spelningen om de svenska jultraditionerna. Många vet säkert redan att flera traditioner inte är speciellt gamla. De nuvarande traditionerna är ganska splittrade, de är tagna från olika sammanhang. Flera traditioner är från Tyskland på 1800-talet även om vi kanske uppfattar det som att dom har funnits "sedan urminnes tider."

  Eftersom det här är äldre musik än så så hänger den ofta ihop med högtider och traditioner som inte finns kvar. De härstammar från sådant som Staffanstraditionen, Lussedrickandet och Juldrickandet och katolska psalmer och hymner. Ragnas musik låter verkligen som om den står i kontakt med något urgammalt och mystiskt. Musik som är sprungen ur "den mörkaste Nordens karga själ". Det är just det urgamla och även smått religiösa soundet som är så fascinerande och som finns där genom hela spelningen. Det känns som om den kommer från någon musikalisk källa djupt nere i tidig medeltid. Samtidigt är alla låtarna varierande och man anar att ju mer man lyssnar, desto mer kommer man att upptäcka i varje låt.

  Det är inte helt lätt, efter att bara ha nosat på den julmusik Ragna spelar, att lyfta fram och analysera några speciella låtar. Det genomgående "ursoundet" räcker långt. Men här är i alla fall ett par, tre exempel:

Staffansvisa från Nås: Går ända tillbaka på en biblisk variant av Staffanstraditionen om Sankt Staffan och kung Herodes. I botten låter den som en medeltida ballad och den spelas skickligt med en slags "avancerad minimalism".

Den signade dag: En folkvisa från Mora. Viss musik låter bättre ju sparsammare kompet är. Den här visan sjungs nästan a capella.

Gläd dig du Kristi brud: En dansk psalm från 1600-talet. Otroligt nog tycker jag mig nästan höra embryot till en rocklåt i denna nästan 500-åriga psalm. det finns mycket i folkmusik om man lyssnar.


   Folkmusik inbjuder till upptäcksfärder in i mystiska och speciella sound och i dess texter stöter man på alla sidor av människans natur. Bob Dylan har en gång sagt att egentligen behövs det ingen annan musik än folkmusik för den har redan allt. När man har lyssnat på den här julspelningen med Ragna så är det inte utan att man håller med Bob Dylan om detta.


         Från Ragnas julspelning i Helga Trefaldighetskyrkan:

https://www.facebook.com/olof.ekman/videos/vb.1680137043/10211177678472706/?type=2&video_source=user_video_tab


   Plats och tid: Helga Trefaldighetskyrkan, Uppsala, söndag 23 december kl 17-18


OLLE EKMAN