SNYGGA BALLADER OCH LÖRDAGSDANS-POP MED CABINETS

   Jag tycker själv att Uppsala Music Lovers har lite av sitt specialområde i amerikansk rock´n´roll, rock, folk och så vidare. Alltså ungefär det som de senaste åren har börjat kallas för "americana". Och när Uppsala Music-Lovers har lyssnat ett par gånger på de sex låtarna på uppsalabandet Cabinets Hometown pt.1 så är det ungefär där jag placerar in denna platta. Musik som ligger nära Hometown är kanske Dylans och the Bands Basement Tapes, vissa av Bruce Springsteens mer lättlyssnade låtar, en del country och amerikansk gitarr- och munspels-folk. Men dessutom kommer man i högsta grad att tänka på en annan influens. Det är soundet från popmusiken på topplistorna som det lät cirka 1963, med Shadows, Jerrry Williams, Paul Anka och många fler, ungefär när Beatles skulle slå igenom. Man anar alltså all den här musiken i kulisserna bakom Cabinets musik. Men samtidigt är det svårt att placera in denna platta exakt i någon tradition.  "Smått amerikansk folkpop" skulle man kanske kunna kalla Hometown, part one.  De flesta låtarna är lättlyssnade, smittsamt raka låtar med svängiga lördagssdans-rytmer och tydliga melodier.   


     Jag vet själv rätt väl hur präglad jag är av en indelning av musik som jag och mina kompisar gjorde för länge sedan, på gymnasiet närmare bestämt. Det pågick en stor dansbandsvåg just då och  vi var ett gäng killar som starkt föraktade dansbandsmusiken. Själva gillade vi komplicerad brittisk rock som Yes och Pink Floyd och vi ansåg automatiskt att dansbandsmusik var simpel, ytlig och kort sagt usel.  Jag märker att den här präglingen sitter i hos mig och fortfarande när jag hör svängig dansant musik med lättlyssnade melodier så  har jag nära till de här gamla åsikterna. Så här gäller det att jag är på min vakt så att jag inte bedömer en ny platta med gamla fördomar!

Det är sex låtar på Hometown, part one:

The Man You´re Looking For: En medryckande country-ballad. Handlar om en kvinna som letar efter en man men huvudpersonen vet att hon inte kommer att hitta en sådan man som hon vill ha. Och framför allt förmår inte huvudpersonen ändra sig så att han blir en sån man. Man slås direkt av de fina sånginsatserna. Den här låten har en tydlig och samtidigt lite speciell svängighet.

Building Up a Wall: Den lättlyssnade popstilen fortsätter. En tydlig melodi och ett smäktande, lite gungande sound. Texten handlar om att bygga upp personliga försvar som inte får raseras, mot olika situationer i livet, Åter är det bra sång, även med viss eko-effekt. Cabinets har verkligen ett av sina tydliga kännemärken I sången. Liksom till exempel legendariska the Band från Canada och USA så sjunger Cabinets massor av bra stämsång.

Hometown:  En country-ballad med tydlig "hästjazzrytm". Handlar om att åka tillbaka till sin hemstad.  Det är inte så kul att göra det eftersom folket där har en tendens att genomskåda en när man berättar vilka stora saker man varit med om på annat håll. Och även om huvudpersonen sällan är där så känns det rätt besvärligt "My hometown always seems too close".

Get Started: En varning till en man att han inte ska ge sig in I en viss kärlekshistoria. Låten har en stark melodi och den är mer av en rocklåt än en countrylåt. Den här är den låt på Hometown som verkligen påminner om vissa av the Bands låtar. Frågan är om the Band är en medveten inspirationskälla? Det finns i alla fall en tydlig "the Bandsk" uppbyggnad och ett tydligt sådant sound hos Get Started.

Merry Go Round: Livet är en karusell. Hur man än gör så är det så ändå. Det är en livserfarenhet och man lär sig att acceptera det så småningom. Skulle kanske kunna vara en överbliven Beatleslåt från inspelningen av Help eller Revolver? Det finns lite av ett Beatlessound här. Jättebra sånginsatser igen.  

The Murderer: En ballad som berättar ganska malande och entonigt om en kille som blir en mördare och hur hans mamma sörjer. Monotonin passar för ämnet. Det är nog precis såhär en mördarballad ska låta.,,

  

   Bandet Cabinets har säkert inte tagit på sig en helt lätt uppgift när dom givit sig in I den här musikstilen. Har jag helt fel om jag anar att det kan finnas dom som anser sig vara mer "sofistikerade rockare" och som avfärdar Cabinets med att  det där låter ju "bara" som nån "simpel" dansbandsmusik ?

  Uppsala Music Lovers anser däremot att det är kul och intressant att det finns ett band i Uppsala som är influerat av ett  lite mer rakt, dansant och poppigt sound än vad som kanske är vanligt. Cabinets sticker kanske ut lite just nu på musikscenen och det är mycket bra. Mångfald behövs. Och ju mer jag lyssnar på Hometown Part One, så tycker jag att jag hör fler och fler nyanser. Speciellt bra gjort är det att inom den här stilen ändå komma ut med en så personlig och smakfullt arrangerad skiva. Det hörs tydligt att detta är Hometown av Cabinets, även i en genre med lättlyssnad och poppig musik. Det är också häftigt, tycker Uppsala Music-Lovers att Cabinets gör musik som verkligen inbjuder till att dansa!

Cabinets från Uppsala består av Martin Elovsson sång/gitarr, Anders Eriksson, sång/gitarr, Gustav Johansson, bas och Sam Taub,  trummor   

 


      

"Smått amerikansk folkpop" skulle man kanske kunna kalla Cabinets låtar som påminner en del om The Band, om vissa låtar av Springsteen och även om allehanda pop från början av 60-talet. Samtidigt har bandet också en alldeles eget smittsamt sväng.... Tidigare utgivning är en Ep och en singel. Dessa finns bland annat på Spotify.


OLLE EKMAN