CLAES YNGSTRÖMS LIV ÄR ETT VERKLIGT ROCKÄVENTYR!

     Här lyssnar man och lyssnar på musik år ut och år in och det är inte utan att man ibland skulle vilja höra musikerna själva berätta om hur det är att vara en känd rockare. Jovisst, det finns mängder av biografier om och av rockstjärnor att läsa. Men det kanske mest spännande är ändå att höra dem själva prata. En som på allvar bjuder in publik och gör just detta är Dalarnas egen demongitarrist Claes Yngström från Borlänge.

  Det som är så spännande och smittsamt med Claes Yngström är att han själv verkar tycka att hans liv är ett stort, fantastiskt äventyr och han tycks verkligen njuta av allt som han får vara med om. På nåt sätt får man intrycket att han är på en ständig privat upptäcksfärd i rockvärlden där han har den fantastiska förmånen att möta och spela tillsammans med sina egna idoler. Han är den vanlige musikbegåvade grabben från Borlänge som är med om ett stort rockäventyr och han verkar djupt tacksam för det. Yngström är också en fin, underfundig berättare och han blandar rena fakta med anekdoter och kluriga egna betraktelser.  Plus en del som man undrar om det möjligen är rena skrönor......


Bildresultat för claes yngström sky high

 

                          

                                                                                                                                             

           Rockgestalten Claes Yngström är nog fortfarande för många svenskar "han från Borlänge som låter som Jimi Hendrix". Men han är mycket mer än så. Han är en djupt respekterad bluesmusiker på världsnivå och han är invald i The Blues Hall of Fame i USA. Claes karriär är ett enda stort rockäventyr som han kåserade om på Uppsala gitarrfestival.


   

    Claes skildrar sitt första möte med Jimi Hendrix musik som en mycket viktig händelse. Rent livsavgörande, nästan som en slags frälsningsupplevelse. Det var 1966 och Claes var 14 år gammal. Han råkade höra Jimi Henrix spela Hey Joe. Först visste han inte vad det var han egentligen hörde men han kände direkt att han drogs till den här nya, tuffa musiken. Nästa dag spelade han Hey Joe för sitt band och dom lärde in den:

"Och på den vägen är det" säger Claes på UKK i Uppsala 52 år senare och just det, det är fortfarande på den vägen. Han nämner också att det där unga bandet från Borlänge hette Sparkling Snuffs och att dom blev bojkottade av tidningen Dalademokraten därför att tidningen trodde att namnet var någon slags knarkreklam.

  Det var fortfarande drygt tio år kvar innan Sky High skulle komma in i bilden. Claes hann med att spela i en tre, fyra olika band och en tid drog han sig också fram som lärare i elektriska instrument på musikhögskolan i Malmö:

"Jag kom in där på en bakväg. Jag är självlärd och jag har aldrig brytt mig om att lära mig notskrift men skolan tyckte att dom behövde lära ut åtminstone något om elektriska instrument. Så där fick jag min chans."

  Det var inte alltför lätt att vara en begåvad men lite annolunda gitarrist som ville få en karriär på 70-talet. Inom rocken var det en tid när skivorna blev mer och mer påkostade, allt skulle vara tekniskt avancerat och det togs stora kliv mot jättelika symfoniska arrangemang och klanger. Det små spelningarna försvann mer och det kom en tid av stora konserter med väldig teknik på idrottsarenor:

" Det var Genesis och Yes och Pink Floyd och såna som det handlade om.Men sedan kom punkrörelsen som var en protest mot allt det där och mot att rocken höll på att förlora närkontakten med publiken".

    Det numer legendariska bandet Sky High som i inledningen nästan helt var baserat på Jimi Hendrix repertuar bildades 1978 och det hela utvecklades så att bandet trots sitt ekvilibristiska och tunga blues-sound fick en kraftig skjuts av punkrörelsen. Dom åkte länge runt i folkparker och på småorter i Sverige och gick tillbaka  till den genuina, småskaliga kontakten med publiken som hade funnits på 60-talet.


              Bildresultat för Cles Yngström and Sky High        

                    En tidig version av Sky High. På ett lite paradoxalt sätt fick Claes Yngström med Sky High en kraftig skjuts av punkrörelsen trots sitt ekvilibristiska Hendrixsound. Nu skulle det spelas genuin rock på små ställen igen. Tillbaka till läget som det var före den mastodontiska stadionrocken.  Sky High var länge ett band som åkte runt  i folkparker och på småscener i Sverige

 

     Claes berättar dock att det gick lite knackigt med den första plattan. Dels var ekonomin dålig plus att en recension i Expressen var surmulen. I och för sig inget unikt för ett nytt rockband i Mellanmjölkens land.

" Det stod att det var "pinsamt pretentiösa texter och vidrig Hendrixmusik"

    Men bandet fick många trogna fans och när Sky High så fick chansen att spela i USA så öppnades dörrar till  artister och band i världsklass. Om Uppsala Music-Lovers har fattat det rätt så kom den internationella öppningen genom att Sky High blev inbjudna till bluesfestivaler i den amerikanska södern där de genast uppmärksammades.

  När Claes berättar om åren som gått därefter så följer han  inte kronoligin så noggrant utan han drar massor av spännande episoder om musiker som han har mött. Han har spelat många gånger i USA och även i England, ibland med Sky High,  ibland med andra band, ibland solo och man får verkligen intrycket av att han känner till de här två ländernas rockmytologi. Han har fått vara med om den rock- n-roll- saga han drömde om en gång henna i Borlänge.

 Han berättar om en gång på en bluesfestival i USA då han satt tillsammans med några andra musiker och det kom in en liten man med ett mycket långt skägg i rummet. Claes uppfattade det som att det pågick någon slags maskerad och att mannen hade ett lösskägg:

" Jag ryckte honom i skägget och det visade sig att det inte var något lösskägg och att mannen var Billy Gibbons i ZZ Top. Så jag hade alltså ryckt Billy Gibbons i skägget."

  Efter den pinsamma fadäsen så visade det sig dock att Gibbons var vänligt inställd och Claes blev tillfrågad om han ville spela tillsammans med ZZ Top:

" Hela den här historien med ZZ Top var jättekul och de var verkligen jättefina killar"

Så berättar Claes en annan episod:

  Den världsberömda bluesgitaristen Buddy Guy var i samband med ett Sverigebesök i Falun och satt en kväll tillsammans med Claes Yngström på en pub i Dalametropolen.

 Det blev sent och till slut gick Claes därifrån. När han gått en stund så tyckte han att han hörde bluesmusik.

" Jag vände mig om och där stod Buddy Guy och spelade blues på torget i Falun, klockan två på natten."

Claes spelar några låtar på akustisk gitarr under workshopen och en ligger lite åt rock'n rollhållet och Heter Move on. Då visar det sig att han är personlig bekant med Elton John:

" Elton hörde Move On och ville spela in den. Det stötte dock på något juridiskt problem och hans advokater kunde tyvärr  inte gå med på det så det rann ut i sanden."

Ja såna här episoder kan nog Claes berätta hur många som helst. Intressant är också att höra att Sky High hittills har gjort ungefär 5000 spelningar och att Claes har skrivit cirka 250 låtar. Så egentligen är det inte alls Jimi Hendrix som dominerar repertuaren längre utan de egna låtarna.

   


  Bildresultat för Billy Gibbons zz top

                   Billy Gibbons från ZZ Top. Claes Yngström påstår att första gången han träffade Gibbons så ryckte han honom i skägget. Han trodde att det pågick någon slags maskerad och att det var ett lösskägg. Enligt rockmytologin så har Billy Gibbons haft kvar samma skägg sedan 1975. 

Mot slutet av workshopen  kommer Claes in på sina åsikter om själva spelandet:

"Något som jag verkligen måste rekommendera om man vill bli en bra gitarrist, det är att spela i ett band. Det är ovärdeligt. Man kan hela tiden testa  nya grejer på dom andra och få deras respons och man kan arrangera nya låtar tillsammans med bandet. Man lär sig oerhört mycket på det viset. Så jag vill faktiskt uppmana alla nya rockmusiker att vara i ett band om dom har möjlighet till det. Plus att ni bör ha en lokal och envist hålla fast vid  att repetera regelbundet, till exempel två gånger i veckan. "

  Någon i publiken frågar hur han brukar stämma gitarren och Claes svarar ungefär såhär:

"Det är olika men jag stämmer ofta i ett öppet b. Det gör till exempel att om det finns med blås i bandet så ligger elgitarren väldigt bra tillsammans med blåsinstrumenten. "

Ja, Uppsala Music-Lovers vet inte tillräckligt för att gå in närmare på detta men jag tror att öppet b betyder att om man slår an strängarna som dom är utan att sätta i några fingrar, då blir det ett b-ackord......rätta mig om jag har fel.

   Vi tackar demongitarristen från Dalarna för hans spännande berättelse och vi får inte glömma bort ytterligare en viktig sak som Claes Yngström säger.

  " Vad tror ni det egentligen är som har gjort att jag har kunnat leva ett sånt här liv? Jo det är för att min fru hela tiden har haft ett fast jobb och varit välutbildad. Annars hade det aldrig gått."

Lite fakta:

Sky High bildades 1978 och har sett lite olika ut men en vanlig konstellation har varit Claes Yngström, elgitarr, Arne Blomqvist bas och Marcus Källström, trummor.

Sky High har gjort drygt 5000 spelningar

Çlaes Yngström har skrivit cirka 250 låtar

Sky High har släppt 14 studioalbum och två livealbum

Claes Yngström har släppt fyra studioalbum i eget namn

B B King, Chuck Berry, Albert King, ZZ Top och Johnny Winter har alla gett lovord till Sky High.
Bildresultat för claes yngström på Uppsala gitarrfestival

            Claes spelade som en av öppningsakterna på Uppsala gitarrfestival i år. Förutom att han fortfarande är  lärjunge till Jimi Hendrix så spelar han även massor av tung blues och boggie som gjort honom djupt respekterad inom bland annat USAs sydstatsblues. Hans sound ligger i närheten av Hendrix,  ZZ Top, Allman Brothers, Buddy Guy, Roy Buchanan och Stevie Ray Vaughn för att ta några exempel.SKY HIGH DUNDRAR LOSS:

https://www.youtube.com/watch?v=FMp8U_JsqNA


CLAES YNGSTRÖMS WORKSHOP PÅ UPPSALA GITARRFESTIVAL

https://www.facebook.com/olof.ekman/videos/vb.1680137043/10210785307383674/?type=2&video_source=user_video_tabOLLE EKMAN         Plats och tid: Workshop med Claes Yngström från Sky High, UKK,  Uppsala gitarrfestival, torsdag 11 oktober kl 10-12.