Hennes performance löser upp gränserna mellan musik, ljusshow, bildkonst och film!


Bildresultat för kaki king

     Kaki King har fått den numera kända recensionen "There are good guitarists, very good guitarists, and then there is Kaiki King!"

     


   Det händer någon gång ibland att man får höra och se något som är banbrytande. Och då är det som om man inte behöver hålla på och analysera och nörda med detaljer. Kaki Kings gitarr-, ljus- och bildshow är sådan, den står i en klass för sig, den är inte till för att plockas sönder utan för att höras och ses,  åka med i och låta sig dras in i. För det första är New Yorkbon Kaki King en gudabenådad gitarrist med en helt egen musik. Hon kallar den själv för "that strange New age-music" och hon har en gång fått de numera kända recensionen " there are good guitarists, very good guitarists and then there is Kaki King"

  Men utöver detta är hon också en stor bild- och ljuskonstnär och i samarbete med kumpanen och it-teknikern Max Bernstein så körs under hela spelningen en fantastisk ljusshow och även en film. Ljusen och mönstren följer musiken och det är hela tiden mönster och skiftande färgslingor  även på Kakis gitarr. På en stor filmduk bildas även väldiga mönster och hela kalaset kallas för " The Neck is the Bridge to the Body" I början av showen får publiken det kloka rådet att " Open Your Minds" (Öppna era sinnen)

 Publiken åker med i rymdmusiken, i skrap- och trumljuden och fantastiska ljusslingor och bilder, om och om igen. Men kan man då inte säga att det här drar iväg lite för långt, att det blir för avancerat och svårbegripligt?

  Nej, så är det inte alls. Det är hela tiden verkligt underhållande, basic och lättillgängligt samtidigt som det på ett annat sätt  också är ganska avancerat. Till det sympatiska intrycket bidrar också att Kaki King och Max Bernstein till slut "tar ner showen på jorden" genom att det visas en fantasifull film från miljöer i New York (med ett gäng gitarrer som "skådespelare")  och därefter berättar Kaki på ett alldeles naturligt och nära sätt om sin uppväxt och sin karriär i New York.  

    Som sagt Kaki King och Max Bernstein är banbrytare som löser upp gränserna mellan musik, ljusshow, bildkonst och film. Färgmönstren rinner över scenen och den sällsamma musiken rör sig från lagom avslappnande till stenhårt punkig. Det här spektaklet ska inte analyseras utan upplevas

  Så om Kaki King kommer till Sverige igen så försök att se henne, för Guds skull. Eller om ni hör till dom som någon gång kommer till New York så ta reda på om hon spelar där. För det här är nåt långt utöver det vanliga. Fantastisk, inspirerande allkonst. 2018 års bästa show i Uppsala!

Klipp med Kaik King:

https://www.youtube.com/watch?v=jvIfHAGkkIs

https://www.youtube.com/watch?v=_GnsPALu-Po


Plats och tid: UKK, Uppsala, fredag 12 oktober 2018 kl. 17- 19.30.  (Gitarrfestivalen)


OLLE EKMAN


.