KARINS UNIKA MUSIK ÄR SKIR, MJUK OCH LUGNANDE.

    Under den gångna hösten spelade Karin Tenggren på matstället Creperie Lemonie i Uppsala och jag tänkte då att hon är värd mycket bättre än att spela i en nästan folktom restauranglokal. Uppsala Music-Lovers har dock helt klart för sig att just den här kvällen inte gav en rättvisande bild av Karins publik utan att hon är en mycket omtyckt och begåvad artist med många lyssnare. Däremot är hon en ny bekantsksp för Uppsala Music-Lovers. Karin sjunger och kompas av sin egen fiol, eget piano och av akustisk gitarr som ofta spelas av Aldo Donatello.

   Karin söker sig fram med sparsamma ackord på pianot och det växer fram en mjuk och skir form av folkmusik som verkligen är speciell för henne. Det mest karaktäristiska för den tycker jag är att den är så lugnande. Den har ett "grundsound" som aldrig försvinner och som verkar vara förankrat i en slags fullständig frid. Jag kan inte påminna mig att jag tidigare har hört något liknande.

  Rösten spelar givetvis en stor roll för att få fram den här djupt lugna och harmoniska stämningen. Karin har verkligen en mjuk, behaglig och vänlig sångröst med perfekt tonsäkerhet. Den passar klockrent till de här ofta lågmälda låtarna med sparsamt piano- fiol och gitarr.

  I början spelar Karin och Aldo That is a Boy  och Little Bird. Den senare har en sparsam finger-picking på gitarr och liksom de flesta låtarna är den vek och skir. På en artistsida på Facebook har Karin en bild på en fjäder och den bilden fångar perfekt känslan i låten Little Bird och många av hennes andra sånger.

  Kommen så långt i spelningen märker man tydligt att det här inte är någon uppvisning i ekvilibrism utan en musik som bygger på känsla och som kommer direkt från artistens hjärta. På ett sätt kan man kanske säga att den är minimalistisk men viktigare är att den uttrycker KÄNSLOR PÅ RIKTIGT på samma sätt som stora artister till exempel Neil Young och varför inte Joni Mitchell  gör. Karin Tenggren hör till de begåvade artister och spelmän som inte bara botaniserar i andras folklåtar utan som har hittat ett helt eget sound. Hon håller sig till detta sound och verkar sträva efter att utveckla och variera det på alla möjliga sätt.

                              

                

                        

                                    Karins Tenggrens musik är en sällsam folkton som uttrycker KÄNSLOR PÅ RIKTIGT!


Spelningen består av många vackra låtar och här är ett urval:

     The Quote:  Karin verkar ha väldigt klart för sig vad låtarnas tema och story är. Kanske är det på det sättet hon jobbar? Möjligen tänker hon ut vad varje låt ska handla om parallellt med att hon utformar musiken. Om The Quote berättar hon att den handlar om kreativitet. Det finns en person med, i vilken hon ser "the birth of a dancing star". Aldo spelar sparsam gitarr och Karin spelar fiol genom att knäppa på den, ett spelsätt som passar alldeles utmärkt här. Och av stämningen i låten får man en tydlig känsla av att handlingen utspelas på morgonen.

Another Day :  Sparsamma sökande pianoackord i inledningen övergår i en fantastisk mjuk, lugn sång till en mycket vacker melodi. Det finns en sällsam stämning i låten. Den tycks på något plan handla om att  vi hör ihop. "I am you and you are me"

Two Hearts: Karin spelar sitt sparsamma piano på denna  låt om tillfällig, stulen kärlek. En man och en kvinna har ett kärleksmöte och sedan skiljs de för att aldrig träffas igen. I texten ser de tillbaka på det här tillfället och kommer ihåg varandra.

Efter en mindre research tycker jag mig förstå att Karin Tenggren får mycket inspiration från Västerdalarna, från folkmusiken och naturen där och visst stämmer det att hennes låtar också  innehåller mycket naturkänsla. I flera av dem går det lätt att förställa sig Dalarnas djupa skogar och vackra sjöar.


Bildresultat för västerdalarna

  Det finns även massor av naturkänsla i den sällsamma musiken och mycket av inspirationen lär komma från Västerdalarna.

    En annan och kanske den största inspirationen är engelsk folkmusik från pubar och klubbar i London. Karin berättar att hon bodde en tid i London och att hon var ute och lyssnade på folkmusik så mycket hon någonsin hann med. Hon säger att hon "snappade upp väldigt mycket där", Vi vet ju att under ytan på örikets pubar och bakgator finns alltid massor av folkmusik.  Och även om mycket av temana i musiken även tycks komma från Sverige så verkar hennes texter vara uteslutande på engelska. Kanske har detta att göra med Karin Tenggrens London- koppling? 

   Ett alldeles utmärkt exempel på den engelska påverkan är Seamans Curse där man kan spåra soundet från engelska sjömäns ballader med  "singarouds" men där Karins låt ändå har blivit till något alldeles eget.  När man lyssnar en stund så hör man att det är en sjömansballad men den ligger mycket högre än vanligt och har mycket mer lyrisk sång än i den vanligtvis taktfasta singarounden. Ett fint exempel på att sätta en helt egen prägel inom en existerande genre. Det hörs tydligt att det här är just Karin Tenggren som har gjort en egen sjömanssång.

Bildresultat för karin tenggren och aldo donatello

                                       

               Karins röst  kompas av eget piano, egen fiol och ofta av Aldo Donatello på akustisk gitarr


     Några fler fakta om Karin Tenggren är att förutom att vara en singer- songwriter och folkmusiker i sin egen rätt så är hon även vionlininst i det engelska bandet Red Box och i den svenska folk-duon  Towerlight.

           Och Uppsala Music-Lovers tycker som sagt att det mest typiska för den här begåvade och unika musiken är dess stora harmoniska lugn.  Det är just genom att den i sig själv är så sparsam, sökande och möjligen rätt tekniskt "enkel" som den blir så bra. Karin Tenggren har den typ av begåvning som uppnår så mycket med synbarligen ganska enkla medel. För att skämta lite skulle man kanske kunna kalla hennes musik för för "folkmusik med inbyggd Mindfulness"  


Plats och tid: Creperie Lemonie, Svartbäcksgatan, Uppsala, lördag 18 november 2017 kl 20-22.


  SMAKPROV PÅ KARIN TENGGRENS LÅTAR (Från You- tube, men låtarna är samma som på Creperie Lemonie): 

https://www.youtube.com/watch?v=qI8l_IbGlpk

https://www.youtube.com/watch?v=oew2hgOXVXE

https://www.youtube.com/watch?v=DL5ItwDAlsE


OLLE EKMAN