"Hello Uppsala! I am blessed! Its an honour! A great big honour!"

Bildresultat för uppsala reggaefestival junior natural

                                                                                                                      Foto: Olle Ekman, Uppsala Music-Lovers

      

     Hello boys and Girls. Uppsala Music Lovers befinner sig på Kap i Uppsala och ska se och höra något osannolikt, något nästa ofattbart. Junior Natural (Teo Lindström från Uppsala) har i många år betraktats som ett underbarn och han spelade in demos och klipp som ung pojke. Men nu har han blivit stor. Riktig riktigt stor! Han kompas på en europaturné av den världsberömda rub-a-dub-duon Sly and Robbie med The Taxi Gang.  Dom har förutom hundratals reggaemusiker producerat och backat upp namn som James Brown, Bob Dylan, Joan Armatrading och Mick Jagger. Tro det eller ej men det är faktiskt sant!

   Reggaefestivalen är ganska lugn och tyst just nu. Publiken har dragit sig bakåt från den förra spelningen och lämnat tomma ytor framför scenen. Det kommer ut folk på scenen och det hörs spridda pianoklink och en rockare i svarta solglasögon stämmer en elgitarr.  Efter ytterligare några minuter kommer Sly and Robbie in och värmer upp. Det börjar trevande, lågmält och lite jazzaktigt och fruktansvärt rutinerat: Låt oss bygga upp det här från ingenting. Från några trevande ackord! Totalt laidback! Det går nästan inte att förstå att det faktiskt är Sly and Robbie som står där.

  Ögonblicken när dånet och sången börjar är avgörande. Det gäller att komma in rätt men också "på vinst och förlust" om det ska stämma direkt. Det är när artisten "bara kör" utan överdriven perfektion och kontroll som det kan bli riktigt, riktigt bra!

   Just nu skruvas volymen upp massivt. Sly faller in bakom Robbie med rub-a-dub-trummor och Robbie ropar: "Please welcome from Uppsala Sweden Junior Natural!".  Så drar Junior in på scenen. Snabbt, avslappnat, glidande, som fisken i vattnet, precis som han brukar. Att han står på samma ställe som Dylan, Jagger, Armatrading och James Brown har gjort, tycks inte bekymra honom. Men visst är han rörd över att få göra detta och över att han är i sin hemstad: Hello Uppsala! I am blessed! Its an honour! A great big honour! ropar han om och om igen.

        


                      Bildresultat för robbie shakespeare


Robbie Shakespeare, legendar och en av rub-a-dubens uppfinnare backar upp Uppsalas stjärnskott.

  

    Första låten han kör är Soldiers från hans platta Militant från i höstas. Samma suveräna laidback-attityd som vanligt, men ändå med stark, klar och drivande röst. Det här hör hemma i Rastafari, knappast i Sverige. Hur kan man vara så genuin när man bor på Rackarberget? frågar sig Uppsala Music-Lovers. Plattan Militant är Roots-Reggae i rub-a-dub-takt. Det är en något råare stil av reagge som ligger närmare Bob Marley än Jimmy Cliff. Junior har givit sig in i en seriös och tuff del av reggaekulturen. Spelningen kör på, det är plattan Militant som spelas från början till slut. Låt efter låt lyckas suveränt: Soldier, Jah is for Everyone, The People, och Jah Light, med flera.

   Junior Naturals nu påbörjade osannolika raketkarriär är inte alldeles oväntad om man har följt denna naturbegåvning från pojkåren. Men det är klart att det är otroligt spännande och chockartat när berömmelsen väl kommer!  Under spelningen så slår det mig dock att kvalité och berömmelse egentligen inte är riktigt samma sak även om det är jättekul och precis som det ska när de två sammanfaller. Berömmelsen beror på artistens egen villighet, på marknadsföring, på kontakter,pengar  på(som Lady Gaga har sagt) "The sociology of fame". Kanske är det egentligen så att det finns en Bob Dylan i varje gymnasieskola och att det spelar begåvningar som Sly and Robbie i de svenska folkparkerna? Vad jag försöker säga är att det egentligen finns mängder av musiker närmat under eliten som är minst lika bra som dem.  Men visst är det häftigt när någon väl blir berömd! Junior Natural fått nu en push av guds nåde. Ingen tvekan om det. Vi ser fram mot hans fortsatta väg mot stjärnorna. Jag är övertygad om att den nu är påbörjad! Bless him!

  Junior Natural är på den här festivalen betydligt bättre än Jimmy Cliff, även om Cliff har resurserna och decibelen. Junior Natural har fått en fantastisk spark uppåt. Och måtte han klara de andra sidorna av reggae: Jag tänker då på den mycket speciella jamaicanska rastafari-religionen med sin cannbis-kult. Vi vill definitivt inte att Uppsalas Junior Natural ska sluta som en nerrökt farfar Cliff!

  

   


Bildresultat för uppsala reggaefestival

                                                              Festival, festival, festival!

    

 


                                                    Sly and Robbie and the Taxi Gang med Junior Natural  på Uppsala Reggaefestival: https://www.youtube.com/watch?v=XgAOll2z7Jk


Olle Ekman


            Plats och tid: Kap, Uppsala, lördag 28 juli 2018, kl 20-22. Med Sly and Robbie spelade efter Junior Natural också Bitty mac Lean, från Birmingham.