JUNIOR NATURAL FICK STUDIOTID MED SLY AND ROBBIE

  Sly Dunbar och Robbie Shakespeare är två verkliga storheter inom reaggeamusiken. Som trummis och basist har de utgjort rytm-sektionen på mängder av plattor med kända och okända artister men de är kanske framför allt stora namn som producenter. De arbetade sig upp under 70-talet och 1983 kontaktades de av Bob Dylan och de medverkade på Dylans platta Infidels.

  34 år senare, 2017, var 22-årige reaggeamusikern Junior Natural från Uppsala på semester på Jamaica och genom ett händelseförlopp som kan verka som ren slump så "råkade" han träffa Robbie Shakespeare och Shakespeare erbjöd honom (enligt uppgift bara efter en stund) att spela in en skiva.

  Ja vad är det med det här då? undrar Ni. Musiker känner varandra genom olika band och konstellationer de varit med i och genom en massa olika kontakter och rockmusiken är en ganska liten värld. Det är inte alls konstigt om de stöter på varandra både här och där. Dessutom tänker Ni kanske att den här ganska långsökta kopplingen till Bob Dylan, den beror på att Uppsala Music-Lovers vill skriva en glamourös artikel? Men kopplingen till Bob Dylan är bara en slump!

  Okej, jag medger att jag vill skriva en flashig artikel, men finns det inte en möjlighet att det hänger ihop på ett annat sätt: Jag tänker mig att stora begåvningar ofta känner på sig vilka andra personer som är stora begåvningar. Så Bob Dylan märkte att Sly and Robbie var något utöver det vanliga och bjöd in dem och förra året hörde Sly and Robbie att Junior Natural är en naturbegåvning , en talang utöver det vanliga och hjälpte honom att spela in plattan "Militant". Okej, jag bara lägger fram denna teori. Take it or leave it.Relaterad bild

Det är nog egentligen ingen slump att storheterna Sly Dunbar och Robbie Shakespeare spelade in en platta med Junior Natural. Han känns helt igenom äkta, som en genuin rasta-man.


När Junior Natural spelar på Kulturernas Karneval i Engelska parken så hörs det direkt att det här är speciellt. Och man jämför honom med till exempel kollegorna Löst Folk som spelar närmast efter honom så blir det ännu mer tydligt att Junior Natural har något ovanligt.  Uppsala Music-Lovers har svårt att sätta fingret på vad det är, kanske ett visst, mystiskt, främmande tonfall i musiken, eller att denna roots-reggae låter så avslappnad och naturlig. Kanske kan man lite tillspetsat säga (utan att vara avsiktligt elak) att Löst Folk spelar svenska låtar i reggaetakt, medan Junior Natural  känns ett hundra procent genuin, som en äkta rasta-man.

  Uppsala Music Lovers brukar i den här bloggen tjata om något som jag kallar för GRUNDÖSET och som är själva drivet i rytmsektionen, om låten rullar på lätt, lätt med stark, studsande rytm, då finns grundöset där, och det här gäller i högsta grad för Junior Natural och för bandet han har med sig i Engelska parken. Ett naturligt, starkt driv men också parat med en cool avslappnad sångstil och en väldigt trygg prestigelöshet. Det märks att Junior Natural vid det här laget har lärt sig att lita på sitt eget sound, möjligen förstår han själv att han är ett naturbarn, att han är som fisken i vattnet och därför kan han också låta så avslappnad och rutinerad. Han kan liksom "vara lite av en glidare".

  Vad är det då egentligen som händer här? Är det en storstjärna som vi ser födas? Uppsala Music-Lovers tror att det faktiskt kan vara så, på allvar. Teo Lindström från Uppsala har redan ett visst namn i svensk reggae, och så kommer den här enorma "pushen" från reggaens hemland Jamaica. Detta vägrar jag tro är en slump och att Junior Natural ska på Europaturne med Sly och Robbie i sommar är inte heller någon slump. En chans till en sån turné är definitivt inte något vanligt. Kul att de i samband med detta ska spela på Uppsala Reggaefestival.

  Som avslutning kan jag inte låta bli att orera lite om Jantelagen. Okej, Junior Natural har säkert redan ett hyfsat rykte i Sverige men det är liksom lite typiskt att det är först när han kommer i kontakt med eliten, med "Dylan och Sly- and Robbie-nivån" som det börjar hända saker.

Så det finns just nu klara indicier på att Junior Natural har gjort en raketstart mot stjärnorna! 

                           Bildresultat för bob dylan infidels

                 1983 hörde Bob Dylan vilka begåvningar Sly Dunbar och Robbie Shakespeare var och bad dem att vara med på plattan som blev Infidels......                      Relaterad bild

    2017 hörde Sly and Robbie vilken begåvning Junior Natural var och erbjöd honom att spela in en platta tillsammans med dem....

                       Bildresultat för junior natural militant

                    Det här är plattan Militant som Junior Natural jammade och spelade in tillsammans med Robbie Shakespeare och Sly Dunbar. Det är utan tvekan något med dessa låtar som är speciellt. Det hörs att det är roots-reaggae och det finns ett slags mystiskt tonfall där som låter helt genuint. Om man vänder på det kan man säga att det INTE hörs alls att Junior Natural är SVENSK . Vi tycks inte ha att göra med en snubbe som bor på Rackarberget i Uppsala utan med en äkta rasta-man. Det känns som om Junior Natural har rastafarin i sig.  


Plats och tid: Junior Natural uppträdde på Kulturernas Karneval i Uppsala lördag 26 maj 2018 kl 20.30-21.30


EN AV DE NYA LÅTARNA, SOLDIERS:

https://www.youtube.com/watch?v=Y3mAFVGmJ9I


OLLE EKMAN