SOFIA KARLSSON OCH THE GRAND GUITAR ORCHESTRA PÅ UPPSALA GITARRFESTIVAL

  Det var väl ungefär tio år sedan nu som jag och många med mig föll pladask för CDn Svarta ballader där Sofia Karlsson tolkar Dan Andersson.  Hon sjöng Dan Anderssons sånger till gitarr med stark, avspänd och klar röst helt utan attityd och tillgjordhet. Hon lyfte därmed också fram vissa av Dan Anderssons texter som vid det laget nog kunde ha fallit i glömska. Plattan Svarta ballader gjorde succé. Några år senare då Regnet faller utan oss , med eget material, släpptes så minns jag att en vän till mig sa "Sofia Karlsson har blivit sämre". Jag tycker mig minnas att jag svarade "förklaringen kanske är att Sofia Karlsson är en något sämre poet än Dan Andersson".

  Nu spelar Sofia Karlsson på UKK under gitarrfestivalen och allra först undrar jag lite hur hennes raka, akustiska trubadurstil  kan platsa på en sådan festival? Sofia berättar att hon genomför en dröm hon haft länge, att låta sig kompas av en hel gitarrorkester. Under spelningens gång kommer det in fler och fler gitarrister. Till slut står hela "The Grand Guitar Orchestra" på scenen. Sju eller åtta gitarrer som alla låter lite olika, som kompar och kör solon och fingerplockar och gör så att det faktiskt låter som en hel orkester. Man undrar hur det här ska gå men det funkar faktiskt mycket bra med detta väldiga komp till Sofia Karlssons röst och till hennes och Dan Anderssons visor.

   Sofia Karlsson verkar söka sig fram på lite olika sätt mot ett eget sound, en helt egen stil och kanske kan man se det här med gitarrorkestern som ett försök att utvecklas och gå nya vägar. Eller så är det kanske mest menat som en "kul grej". Hur som helst så kan man säga att Sofia Karlsson håller på att ta sig ut ur Dan Anderssons skugga även om hon ofta framför hans låtar. Idag framtonar Sofia Karlsson som en självständig artist med egna låtar som samtidigt lyfter fram Dan Andersson. Och rätta mig om jag har fel men när gitarrorkestern spelar Sofias egna låtar så tycker jag mig ana ett visst brittiskt/keltiskt sound.                                                                        

                  Bildresultat för sofia karlsson

                                 Sofia Karlsson har blivit en självständig artist som ofta lyfter fram Dan Andersson.

  Under första delen av spelningen framförs Dan Anderssons Vaggvisa och den fantastiska Spelmannen. I en paus mellan låtarna säger Sofia att nästan alla låtar hon spelar går i moll men som hon själv påpekar så ligger det till så att "svensken gläder sig i moll. " Och efter en stund sker det första framförandet av Sofias egen Palla äpplen.

  Från början är det två eller tre gitarrister på scenen men så småningom kommer hela The Grand Guitar Orchestra in . Gitarristerna har flera olika modeller av gitarrer och det mest originella av instrumenten är en bas-banjo som Sofia spelar på ett par gånger.  Alltihop är ett lyckat musikaliskt experiment. Faktum är att det verkligen låter som en orkester. Samtidigt finns det också hela tiden små uttrycksfulla nyanser i det massiva och mestadels akustiska gitarrsoundet.

 Dan Anderssons Du Liv är lysande när den klagar på andras musik: "Så tag dina visors buller bort. Jag orkar ej höra dom mer" och även i fortsättningen är konserten en blandning av Dan Andersson och Sofia Karlsson. Sofias Lisa Lill som handlar om en mystisk, sagoaktig kvinna är mycket vacker och ju längre spelningen går desto mer går det att urskilja Sofia Karlssons eget sound. Det ska påpekas igen att detta sound inte riktigt är svensk folkmusik. Snarare ett intressant, smått brittiskt, folk-sound. 

   Det följer ytterligare Dan Anderssontolkningar, bland annat den underbara Minnet om hur huvudpersonen går med sin älskling över en sjöis intill en hytta i Bergslagen: "Vi gingo över Raiskis frusna svarta vatten och sågo masungsflammorna från Bromebergabron."  Vi bjuds också på Sofias vackra Dalarna från ovan. När spelningen går mot sitt slut så kommer Sofias låt Du ska få lov som hon sjunger genom en stor tratt som förstärker hennes klara sökande röst. Tratten är verkligen ett roligt och speciellt grepp.

  För att anknyta till inledningen så visst kan det vara så att Dan Andersson är en "något bättre" poet än Sofia Karlsson. Men nu håller Sofia på att bli en betydande och självständig artist i sin egen rätt. Samtidigt som hon ofta lyfter fram Dan Andersson.

  The Grand Guitar Orchestra består för kvällen av Sofia Karlsson,  Mattias Perez, Daniel Ek, Jocke Blomgren, Anna Larsson, Ian Carr och Sigurd Hockings.

Bildresultat för sofia karlsson

            

                       Det funkar faktiskt mycket bra med en hel gitarrorkester till Sofia Karlssons röst.          


OLLE EKMAN


  Plats och tid: Uppsala internationella gitarrfestival. Uppsala Kultur och kongress, lördag 8 oktober 2016 kl 21-23.